Home » Boosheid » 5 manieren om jouw kind te helpen in een boze bui

5 manieren om jouw kind te helpen in een boze bui

door | 5 dec, 2016 | Boosheid

Een boos kind vinden we meestal lastig. Toch heeft boosheid een goede functie: het helpt je kind om grenzen aan te geven en is voor hem of haar een manier om frustraties te tonen en voor zichzelf op te komen. Het zijn echte doorzetters, wat op zich een goede eigenschap is voor de toekomst. Het is dus niet de bedoeling om boosheid bij je kind weg te halen maar om jouw kind te leren hoe het met gevoelens van boosheid om kan gaan. Zo zeg ik ook altijd tegen mijn kind: “Boos zijn mag, maar het gaat erom hoe je ermee om gaat!”
Met onderstaande 5 manieren leer ik je hoe jij jouw kind hierbij kunt helpen. En maak daarbij gebruik van de kleuren groen, oranje en rood, waarbij groen een fijn gevoel is, oranje een gevoel van beginnende boosheid, frustratie en irritatie en rood dat de boosheid er in volle hevigheid is.

Onderzoek de behoefte van je kind

Jouw kind komt uit school, smijt de tas en jas in de gang en weigert deze op te rapen en mompelt “stomme kinderen op school!”
Of
Jouw kind weigert om zijn pyjama uit te doen en zijn kleren aan te trekken en dat terwijl het echt tijd is om naar school te gaan.
Een storm van schreeuwen en met deuren slaan als gevolg. Je schreeuwt nog even terug: “We slaan niet met deuren in dit huis!”, waarop je kind weer schreeuwt: “Stomme moeder dat je bent!”. Jij schreeuwt weer terug: “En nu is het afgelopen! Hou je grote mond dicht en schreeuw niet zo!”
Herkenbaar? Dan weet je ook vast dat dit in het verleden nog niet echt geholpen heeft om een boze bui te keren.

Wat je in deze situatie zou kunnen doen is kijken naar het kind en gewoon even observeren. Onderzoek wat de aanleiding kan zijn dat je kind met spullen smijt, of waarom het zich niet wil aankleden. Zou het kunnen zijn dat er op school iets is gebeurd? Het zegt zelf al dat er iets speelt met andere kinderen? Of dat je kind nog heel moe is omdat het slecht heeft geslapen? Misschien vindt jouw kind het niet fijn om opgejaagd te worden en heeft het meer tijd nodig in de ochtend? Doe dus altijd als eerste stap onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de boze bui op dat moment. En bedenk vervolgens waar jouw kind dan nu behoefte aan heeft.
Als je dat moeilijk vindt zou je het ook om kunnen draaien. Bedenk je als jij van je werk komt en de stoom komt je uit je oren, omdat je voor de zoveelste keer een conflict hebt gehad met je collega, waar zou jij op dat moment dan behoefte aan hebben? Waarschijnlijk niet dat je man tegen je gaat schreeuwen dat het niet de bedoeling is om je tas zo neer te smijten!

Toon begrip en geef erkenning

Op het moment dat je jezelf even de tijd geeft om op onderzoek uit te gaan waarom je kind boos is, geef je jezelf dus even een time out om niet meteen te reageren op het gedrag van je kind. Zo lukt het je ook om rustig te blijven en niet mee te gaan in de boosheid, door zelf ook boos te doen. Als je weet wat de oorzaak en behoefte is van je kind kun je er ook meer begrip voor hebben. Toon dit begrip ook en zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos bent, het is niet leuk als je ruzie hebt met andere kinderen hè?”. Of “Ik zie dat je boos bent, het is ook niet fijn om alles zo snel te moeten doen in de ochtend hè, vind je het fijn om volgende keer 5 minuten eerder op te staan zodat je meer tijd hebt?” Je kind voelt dat je hem of haar begrijpt, het voelt dat de boosheid er mag zijn. Pas na begrip en erkenning zeg je: “het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met spullen gaat gooien. Ik wil dat je je jas en tas even opruimt”. Of “Ik zal er een volgende keer rekening mee houden dat je wat meer tijd hebt, zodat jij je in rust kan aankleden, maar voor nu kan ik het niet veranderen en wil ik dat jij je gaat aankleden.
Het is voor een kind heel belangrijk dat het wordt gezien. Dus kijk hoe je hierop kunt inspelen bij jouw kind. In de meeste gevallen worden kinderen hierdoor al een stuk rustiger (groen) en is doorslaan naar een heftige bui (rood) niet nodig.

Zoek wat werkt

Mocht het toch overslaan in een heftige bui, blijf dan nog steeds rustig. Doordat jij je rust bewaart, geef je het goede voorbeeld voor je kind en kan jouw kind ook zelf eerder en makkelijker rustig worden. Probeer uit met verschillende mogelijkheden wat op dat moment het beste werkt voor jouw kind.
Als ik kijk naar mijn kind, dan is op het moment dat hij de neiging heeft om door te slaan in een rood moment dat ik dan zeg tegen hem: “Code rood”. Dit is een term die hij zelf heeft aangegeven wat bij hem werkt. Hij weet dan dat hij even naar boven moet gaan op zijn kamer. Daar heeft hij 2 opties: Of hij gaat even flink slaan op zijn kussen en schreeuwen in zijn kussen om zijn prikkels van boosheid eruit te kunnen gooien of hij kiest ervoor om rustig op zijn bed te gaan liggen en luistert naar muziek en doet even ademhalingsoefeningen. In sommige situaties doet hij het zelfs beide. Hij geeft dan zelf aan wanneer hij weer rustig is en op dat moment ga ik pas een gesprek aan.
Dus zoek voor jou ook een manier die werkt voor jouw kind. Misschien kun je de manier van mijn zoon proberen? Of kijk hoe je hier op een creatieve manier iets van kunt maken.
Zodra je kind weer rustig is kun je ook samen bespreken wat hij of zij fijn zou vinden. Wat het nodig heeft om sneller rustig te worden. Wat in elk geval belangrijk is is dat als je kind toch doorslaat in een boze bui je zelf rustig blijft en je kind op een veilige manier zijn of haar boosheid eruit kan gooien. Dan pas met je kind in gesprek gaan als het ook echt weer rustig is. Doe je dit te snel, dan begint de boze bui weer opnieuw!

Onderzoek in kalmte het omslagmoment

Als jouw kind gewoon rustig is, dus niet boos is, kun je samen met je kind gaan kijken op welke momenten het zich fijn voelt en er niets aan de hand is (groen gevoel), op welke momenten dat jouw kind al geïrriteerd raakt (oranje gevoel) en op welke momenten de stoom uit de oren komt (rood gevoel). Maak een schema ervan met de kleuren en beschrijf daarbij wat jij dan voor gedrag ziet bij je kind. Als je dat helder in kaart hebt kun je op tijd aan de bel trekken en kan je kind ook beter de momenten herkennen dat het in groen, oranje of rood zit. Maak dan duidelijk met elkaar afspraken in welke stap jullie wat gaan doen om te voorkomen dat je kind bij een rood gevoel uit komt. Als je jouw kind in dit proces betrekt heeft hij of zij het gevoel dat er een keuze is, zowel in de manier van omgaan met boosheid, als een keuze in welke handelingen erbij horen. Want deze heeft je kind met jou samen opgesteld. Je kind zal zich gezien en gehoord voelen.

Geef je kind complimenten

Let goed op de gedragingen van jouw kind in de komende tijd. De momenten waarop het eerder heel boos zou zijn geworden zouden nu weleens heel anders kunnen zijn. Misschien is je kind alleen even geïrriteerd en meer niet. Geef je kind dan ook complimenten en zeg bijvoorbeeld: “Wat knap van jou dat je rustig bent gebleven” en “Ik weet hoe moeilijk dat het voor je is.” Zeg: “Merk je ook dat het nu veel gezelliger is in huis nu we samen weten hoe we anders om kunnen gaan met de boze gevoelens? Echt heel knap!”.
Jouw kind zal groeien van de complimenten en steeds weer opnieuw zijn of haar best willen doen om nieuwe complimenten te krijgen.
En gaat het een keer mis, geen probleem, want iedereen maakt fouten. Herhaal dan gewoon weer alle stappen, dan gaat het volgende keer weer beter!

Je zult merken als je deze 5 manieren gaat implementeren, dat boosheid niet meer zo’n zware lading krijgt. Het leert je rustiger te blijven als je kind boos is en je gaat er anders tegen aan kijken doordat je zoveel meer begrip hebt voor de gevoelens van jouw kind. En dat uit zich weer in een gezelligere sfeer en meer balans in huis.
Mocht je vragen hebben of je wilt meer hulp met betrekking tot de boze buien van jouw kind vul dan dit contactformulier in met als onderwerp “5 manieren om jouw kind te helpen in een boze bui” gevolgd door je vraag.

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel?

7 + 9 =

Over Monique

Ik neem je mee in de gevoelswereld van je kind, Ik geef je tips hoe je zelf al aan de slag kunt gaan en hoe jij jouw kind kunt helpen zodat niet alleen jouw kind maar ook jijzelf lekkerder in je vel zit.

MEER ONTVANGEN?

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

2 Reacties

  1. Josu00e9 Der Kinderen

    Interessant artikel Monique! Heel mooi om de switch te zien van het gevoel van ongemak wat velen bij boosheid hebben naar liefdevol ruimte bieden voor het gevoel.

    Antwoord
  2. Josu00e9 Der Kinderen

    Interessant artikel Monique! Heel mooi om de switch te zien van het gevoel van ongemak wat velen bij boosheid hebben naar liefdevol ruimte bieden voor het gevoel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin